Halloween och Alla Helgons dag

Standard

Hej alla fina barn!

Halloween firar vi idag, den 31 oktober. Den här traditionen kommer från Irland. I Sverige började man fira den i slutet av 90-talet, vi har alltså firat den i ungefär 10 år.
Vi firar Halloween genom att klä ut oss i spökkläder som spöken, häxor eller skelett. Barnen går runt bland grannar och säger ”bus eller godis”. Då ska man ge dem några godisar annars hittar de på något bus. Man kan likna det här vid när påskkärringarna går runt på påsken och ber om godis. Man pyntar i och utanför sina hus.
Man kan köpa pumpor som man gör lyktor av.
Man kan hänga spindelnät, spindlar och spöken eller annat läskigt i eller utanför huset…
Barnen brukar göra Halloweenpyssel…
Man kan göra läskiga saker att äta…

Alla helgons dag betyder för många en stor sorg, för det är under den här dagen som man skall tänka tillbaka på sina vänner och släktingar som har gått bort under sista tiden. I Sverige så firar vi högtiden som den genom det kristna sättet också är tänkt exakt. Det är tänkt att det skall vara en dag som fylls av lugn och ro. Man skall helst tillbringa den här dagen med sin närmaste familj och gemensamt ed dem eller andra sörja och tänka på dem som har gått bort. Det har blivit väldigt vanligt att man tänder gravljus på sina anhörigas gravar under den här natten och om man går till sin kyrka som ligger i närheten eller till vilken som helst så kan man se att kyrkogården ofta är helt upplyst av alla ljus. Man kan väldigt lätt tro att hela kyrkogården står i brand för att skrämma undan alla onda väsen och kanske är det så också.

Vill du pyssla lite? Klicka på länken, så får du lite tips (kommer från Unga fakta)
Halloweenpyssel

Här får du också en liten spökfilm att titta på (kommer från Svtplay)
Små spöken

Spökliga hälsningar
//Kristina och Quintus

Annonser

About Kristina Jonsson

Jag heter Kristina Jonsson och arbetar i Sätunaskolan som ligger i Sigtuna kommun. Tillsammans med mina elever kommer vi att driva den här bloggen. Jag är mycket intresserad av skolutveckling och IKT-frågor, som för mig går hand i hand. Det jag brinner lite extra för i skolväg är Elevledda Utvecklingssamtal, Det flippade klassrummet och bloggandet med eleverna.

2 responses »

  1. Glad Arvid kommer hem från skolan.
    Vi har skrivit om lovet. 😄👶🎃👻
    Jag har visat Elfsborgströjan med alla autografer! ⚽🏆🎺

    • Han var så stolt över både tröjan och lagets insatser, vi pratade om det på lunchen! Vad härligt att få höra att de tycker om de jobb jag hittar på! Vill du läsa så finns hans lovpapper i hans plastficka på väggen //Kristina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s