Nouruz

Standard

Nouruz firas för att välkomna våren. Nouruz är nationell högtid i Iran, Afghanistan, Kurdistan, Tadzjikistan, Uzbekistan och Azerbajdzjan. Nouruz infaller den 20 mars, 21 mars eller 22 mars, beroende på solens position över horisonten.
Inför nyåret börjar förberedelserna i persiska hem flera veckor i förväg. Man städar hela huset i varenda vrå, köper nya kläder och breder ut den färggranna nyårsduken, haftsin. Man dukar fram sju saker som börjar på bokstaven ”s” på persiska: senjed (en frukt som symboliserar tålamod), somaq (en krydda som symboliserar god kost), sabze (vetegroddar som symboliserar god skörd), sib (ett rött äpple som symboliserar glädje), sonbol (hyacint som symboliserar skönhet), sekke (mynt som symboliserar rikedom) och serke (vinäger som symboliserar livets rörelse). På duken placerar man även en spegel, en skål med guldfiskar i, målade ägg och en Koran.
På nyårsafton lagar man en traditionell middag med ris och vårörter som serveras tillsammans med fisk. Det är en sed hos iranier att besöka släktingar och vänner kring nyåret. Under de första fem dagarna av nyårsfesten brukar de äldre i släkten stanna hemma och de yngre besöker dessa. Sedan besöker de äldre de yngre. Festligheterna vid norouz varar i tretton dagar och på den trettonde dagen gör man en utflykt till landet för att ha picknick och kasta bort sin sabze och med den det gamla årets alla sorger och bekymmer.
Hälsningar
/Maryam,Camelias mamma

camelia

nyår

Annonser

About Kristina Jonsson

Jag heter Kristina Jonsson och arbetar i Sätunaskolan som ligger i Sigtuna kommun. Tillsammans med mina elever kommer vi att driva den här bloggen. Jag är mycket intresserad av skolutveckling och IKT-frågor, som för mig går hand i hand. Det jag brinner lite extra för i skolväg är Elevledda Utvecklingssamtal, Det flippade klassrummet och bloggandet med eleverna.

4 responses »

  1. O vad kul jag var med på en stor perisk fest i Jönköping för många år sedan. Känner igen mycket.
    Massor av god mat, vackra kläder o dans🌸

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s